Boy uzatma tedavisi, kemiklerin belirli yöntemlerle kesilip kademeli olarak uzatılmasıyla gerçekleştirilen bir operasyondur. Bu tedaviyle bireylerin boyları uzatılabilir. İnsan gelişimi, anne karnında başlar ve doğumdan sonra ergenlik döneminin sonuna kadar devam eder. Bu süreçte, tüketilen besinler, genetik faktörler ve yapılan sportif aktiviteler beden gelişimini şekillendirir.
Ancak, belirli bir yaştan sonra bu gelişim durur. Büyüme plakları kapandığında, kemik uzaması da sona erer. Bu durumda bazı bireyler, nispeten daha kısa bir boya sahip olabilirler. Ortalama veya ortalamanın altında bir boya sahip olmanın genellikle sağlık açısından olumsuz bir etkisi yoktur. Ancak, bazı bireyler kozmetik ve estetik nedenlerle daha uzun bir boya sahip olmayı arzu edebilirler. Bu sebeple boy uzatma tedavisi adı verilen işlemi tercih ederler.
Ankara'da boy uzatma ameliyatı ve tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Ali Fuat Karataş ile iletişime geçebilirsiniz.
Boy Uzatma Tedavisi Nedir?
Boy uzatma tedavisi, bacak kemiklerinin uzatılması ve dolayısıyla boyun artırılması amacıyla uygulanan özel bir prosedürdür. Bu süreçte hedeflenen kemiklere belirli kesiler yapılır ve ardından kemiklerin belirli bir süre boyunca uzaması sağlanır. Boy uzatma tedavisinde elde edilecek uzunluk artışı, kemiğin başlangıç uzunluğuna bağlıdır. Yani, bu işlem herkes için aynı miktarda boy uzaması sağlamaz.
Neden Boy Uzatma Ameliyatı Olunur?
Boy uzatma ameliyatı, kısa boylu ya da ortalama boya sahip bireyler tarafından sıklıkla tercih edilir. Kısa boyluluk, genellikle sağlık açısından bir problem oluşturmaz. Ancak, bazı bireyler estetik nedenlerle daha uzun boylu olmayı arzu edebilirler. Özellikle ergenlik dönemini tamamlayan bireyler için doğal boy uzaması mümkün olmadığından, bu kişiler boy uzatma tedavisine başvururlar.
Kimler Boy Uzatma Ameliyatı Olabilir?
Boy uzatma ameliyatı, 3-4 yaşlarından itibaren uygulanabilir. Hem çocuklara hem de yetişkinlere yapılabilir. Ancak, 50 yaşını geçmiş bireylere bu tedavi önerilmemektedir. Bunun başlıca nedeni, tedavi sonrası kemiklerin iyileşme kapasitesinin düşmesi olasılığıdır. Yaş ilerledikçe dokuların iyileşme yeteneği azalır, bu nedenle boy uzatma tedavisinin mümkün olduğunca erken yaşlarda yaptırılması tavsiye edilir.
Ameliyat ile Boy Ne Kadar Uzatılabilir?
Boy uzatma ile genellikle 7 ila 10 santimetre arasında bir uzunluk artışı sağlar. Ancak, bazı durumlarda bu tedavi ile 15 santimetreye kadar uzama elde etmek mümkündür. Tedavi ile sağlanan kemik uzaması, kemiğin başlangıç uzunluğuyla orantılıdır. Örneğin, tedavi öncesinde kemiğin uzunluğu 50 santimetre ise tedavi sonrasında kemiğin 60 santimetre olması beklenir.
Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Boy uzatma tedavisi farklı cerrahi teknikler kullanılarak gerçekleştirilir ve tıbbi yöntemlerle yapılamaz. Bu nedenle genellikle boy uzatma ameliyatı olarak adlandırılır. Bu ameliyat sırasında birkaç farklı yöntem tercih edilir. İlki İlizarov tekniğidir, bu yöntemde uzatılacak kemikler çatlatılır ve bacak dışına yerleştirilen tellerle kademeli olarak uzatılır. Diğer bir yöntem ise kombine boy uzatma tekniğidir, bu yöntem son derece etkili ve başarılı sonuçlar verir; kemikler bu teknikle günde 1 milimetre, 10 günde ise 1 santimetre kadar uzayabilir. Son olarak tercih edilen yöntem ise motorize çivi yöntemidir, bu yöntemde özel bir çivi kemiğin içine yerleştirilir ve çivi kademeli olarak uzayarak kemiğin ve dolayısıyla boyun uzamasını sağlar.
Boy Uzatma Süreci Ne Kadar Sürer?
Boy uzatma tedavisi genellikle 1,5 ila 3 saat arasında tamamlanmaktadır. Boy uzatma süresi, kullanılan teknik ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Doktorunuz, ameliyat öncesinde boy uzatma işleminin süresi hakkında size detaylı bir bilgi verecektir.