Çocuklarda yürüme bozuklukları, birçok farklı sorundan kaynaklı görülebilmektedir. Gelişim süreciyle kendiliğinden düzelebilen durumlar olduğu gibi tedavi gerektiren durumlar da ortaya çıkabilmektedir. Yanlış ayakkabı kullanılması veya çocuğun yürüyüşüne aile tarafından dikkat edilmemesi ilerleyen dönemde çocukların ortopedik sıkıntılar yaşamasına yol açabilmektedir.
Bebeklerde ve çocuklarda yürüyüş bozuklukları şunlar olabilir;
- Gelişimsel kalça displazisi (kalça çıkığı),
- Bacak boyu eşitsizlikleri
- Serebral palsi
- Spina bifida
- İçe basma-dışa basma
- Düz tabanlık
Bebeklerde Yürüme Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerde yürüme bozukluğu olduğunu erkenden fark etmek, tedavinin de erkenden yapılmasına ve başarılı olunmasına yardımcı olmaktadır. Bebekler yürümeye başladıkları zaman bir sorun olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Bebekler genellikle 9-18 ay arasında yürümeye başlamaktadır. Bu sürecin uzaması ve geç yürüme bir işaret olabilir. Yürüyen bebeğin denge kuramaması ve sürekli düşmesi, bir tarafa daha çok eğilme, bir bacağı daha çok kullanma, topukları tam olarak yere basmayıp sürekli parmak ucunda yürüme, ayakların içe veya dışa dönük olması, ayakların veya bacakların uzunluk farkının olması, yürüme bozukluğunun belirtisi olabilmektedir.
Çocuklarda Yürüme Bozukluğu Tanısı Nasıl Konur?
Çocuklarda yürüme bozukluklarının belirtileri fark edildiğinde mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Doktor, aileye çocukla ilgili sorular sormakta ve çocuğun gelişim süreci hakkında bilgi sahibi olmaktadır. Çocuğun duruşu, yürüyüşü, ayak ve bacakların şekli incelenmektedir. Nörolojik kaynaklı olup olmadığı araştırılır ve görüntüleme testleri ile incelenebilir. Ne tür bir yürüme bozukluğu olduğunun tanısı konulur ve çocuğun yaşına, problemine uygun tedavi planı yapılır.
Çocuklarda Yürüme Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda yürüme bozukluğu tedavisinin nasıl yapılacağı, bozukluğun nedenine bağlıdır. Eğer travma kaynaklı bir yürüyüş bozukluğu söz konusu ise travmanın iyileşmesiyle beraber bu sorun ortadan kalkabilecektir. Çocuklarda yürüme bozuklukları birçok basış problemi ve hastalık nedeniyle gerçekleşebilmektedir. Bu sorunların her biri farklı tedavi yöntemleri içermektedir. Çoğu çocukta bu sorunlar tedavi edilmeden kendiliğinden yaş aldıkça düzelmektedir. Her yürüyüş problemi ayak tabanlığını veya cerrahi tedaviyi gerektirmemekte; çıplak ayakla yürüme ve egzersiz daha çok önerilmektedir.
Çocuklarda yürüme bozuklukları sadece ayakla ilgili problemleri barındırmamaktadır. Böyle bir şikayetle başvurulduğunda kalça, diz, bacak komple değerlendirilmektedir. Sorunun nereden kaynaklandığı belirlenmekte ve ona göre tedavi uygulanmaktadır. Nörolojik kaynaklı yürüyüş bozukluklarında ilaç tedavisi işe yarayabilmektedir.
Kalça çıkığı, yürüme bozukluğuna neden olabilen bir sorundur. Bebeklerde doğumdan sonra fark edildiğinde ameliyatsız, atel ile tedavi yapılabilmektedir. 6 aydan sonra fark edilen veya tedavi planlanan bebeklerde ise genel anestezi altında ameliyatla tedavi yapılabilmektedir. Bir diğer örnek olarak serebral palsi, beyin gelişiminin tamamlanamadığı, hareket ve postür bozuklukları ortaya çıkartan bir hastalıktır.
Çocuklarda yürüyüş bozukluklarının tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon önem taşımaktadır. Fizik tedavi; kasları güçlendirmek, dengeyi ve koordinasyonu geliştirmek için yaygın olarak kullanılan bir tedavidir. Fizik tedavi uzmanları, çocuğun ihtiyaçlarına uygun egzersiz programları oluşturmaktadır. Düzenli olarak yapılan bu egzersizler, çocuğun yürüme yeteneğini geliştirmeye yardımcı olabilmektedir. Çeşitli ortezler yani yürüme cihazları, çocuğun yürümesine yardımcı olmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu cihazlar, ayak bileği, diz veya kalça gibi eklemlerini destekleyerek daha dengeli ve doğru bir yürüyüş sağlar.