Omurga Eğriliği

Omurga eğriliği sağlık problemlerine yol açabileceğinden önem verilmesi gereken bir konudur. Omurga eğriliği ne kadar erken teşhis edilirse ilerlemesi o kadar kolay önlenebilir. Çocuklarda skolyoz eğriliğini teşhis edebilmek için çocuğun duruşu, omuz ve kalçaların asimetrisi, sırtta çıkıntının kontrol edilmesi, dengede bozukluk yaşıyor mu diye kontrol edilmesi gerekir. Bu konularda bir farklılık gözlemlenirse bir ortopedi uzmanına danışmak gerekir.

Omurga Eğriliği Nedir?

Çocuklarda omurga eğriliği görülebilir. Omurga eğriliği omurganın S şeklinde ya da C şeklinde eğrilik görülmesi durumudur. Omurga eğriliği diğer adıyla skolyoz tipleri üçe ayrılır ve bu tipler; idiyopatik, konjenital ve nöromusküler olarak adlandırılır. En sık görülen skolyoz tipi adolesan idiyopatik skolyozdur. Bu skolyozun nedeni bilinememekle birlikte genelde ergenlik çağında anlaşılabilir. İdiyopatik skolyoz genetik nedenlerden dolayı meydana gelmez. Anne karnındayken oluşabilir ya da doğumdan sonra oluşum gösterebilir. Çocukluk yıllarında belirti göstermediğinden skolyoz teşhisi konamayabilir. Ergenlik yıllarında skolyoz ilerleyince anlaşılabilir.

 

cocuklarda-omurga-egriligi-neden-olur

 

Çocuklarda Omurga Eğriliği Neden Olur?

Çocuklarda omurga eğriliği okul hayatına başladıkları andan itibaren başlayabilir ya da omurga eğriliği zaten varsa artış gösterebilir. Çocuklar okulda yazı yazarken, okurken dengesiz oturdukları için ve başlarını eğdikleri için omurgada eğrilik meydana gelebilir. Ayrıca son yıllarda çocuklarda telefon ve tablet kullanımı fazlalaştığı için omurgada eğrilik daha erken yaşlarda oluşmaya başlamıştır. Çocuklarda omurga eğriliği çevresel etkenlere bağlı olduğu kadar yapısal olarak da meydana gelebilir. Çocuk anne karnında gelişim gösterirken omurgada eğrilik oluşabilir ya da doğduktan sonra genetik yatkınlık, kas zayıflığı nedeniyle ortaya çıkabilir.

Omurga Eğriliği Belirtileri

Omurga eğriliği eğer yüksek dereceliyse gözle fark etmek mümkündür. Ancak düşük dereceli omurga eğriliğini çıplak gözle fark etmek mümkün olmayabilir. Omurga eğriliği ultrasonografiyle anlaşılabilir. Çocuklarda omurga eğriliği belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Omuzların asimetrik olması,
  • Sırtta eğrilik görülmesi,
  • Kalçada eğrilik olması,
  • Vücut dengesini sağlayamaması,
  • Bacak uzunluklarında farklılık olması,
  • Sırtta ve belde ağrı oluşması

 

omurga-egriligi-tedavisi

 

Omurga Eğriliği Tedavisi

Çocuklarda omurga eğriliği tedavisi omurga eğriliğinin derecesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Omurga eğriliği 50 derecenin altında ise genelde ameliyat gerekmez ve egzersizlerle eğriliğin tedavisi amaçlanır. 50 derecenin üstünde olduğu durumlarda skolyoz egzersizlerinin yanı sıra ameliyat gerekebilir. Çocuklarda 15 derecenin altındaki skolyoz durumlarında bile takip önem taşır. Bu takip sürecinde rehabilitasyon programları ile birlikte skolyoz egzsersizleri yapmak önem taşır. Ayrıca omurga eğriliği tedavisinde skolyoz korsesi de kullanılabilir. Skolyoz korsesi sayesinde eğriliğin daha da ilerlemesi önlenir. Ancak skolyoz korsesi skolyozun gerilemesini sağlayamaz. Skolyozun ağrı yaptığı durumlarda ağrı kesicilerle geçici süre belirtilerin azaltılması sağlanabilir. Skolyoz egzersizleri yapıldığı ve korse kullanıldığı halde skolyoz ilerlemişse cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Ancak cerrahi işlemler skolyoz derecesinin çok yüksek olduğu durumlarda kullanılan bir yöntemdir.

Omurga Eğriliği Egzersizleri

Skolyoz egzersizleri sayesinde skolyozun ilerlemesi yavaşlatılır ve durdurulabilir. Hafif dereceli hastalarda egzersizler sayesinde omurga sağlığı korunabilir. Skolyoz egzersizleri ile omurga esnekliği sağlanır ve kas gücü arttırılır. Skolyoz egzersizleri şu şekilde yapılabilir:

Kedi-deve egzersizi; bu egzersizde yüzüstü uzanılır. Eller ve dizlerden destek alınarak kedi pozisyonu alınır. Nefes alınır ve sırt yukarıya doğru yükselecek şekilde kavislendirilir. Nefes verirken aşağı doğru inilir bel ve sırt kısmı omuzların alt seviyesine kalacak kadar indirilir. Bu hareket birkaç kere tekrarlanabilir.

Çocuk pozisyonu; dizlerin üzerine oturulur ve kollar öne uzatılarak yere eğilinir. Sırt ve omuzlar esnetilerek rahatlatılır. Bu pozisyonda 20-30 saniye kaldıktan sonra hareket tamamlanır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

omurga-anatomisi
Omurga Anatomisi

Omurga anatomisinde her parçaya omur denir. Omurga kemiklerden ve kıkırdaklardan meyd…

Devamını Oku
cocuklarda-kamburluk-tedavisi
Çocuklarda Kamburluk Tedavisi

Çocuklarda kamburluk, tıbbi adıyla kifoz, omurganın öne doğru anormal eğilmesiyle kar…

Devamını Oku
cocuklarda-skolyoz-tedavisi
Çocuklarda Skolyoz Tedavisi

Çocuklarda skolyoz tedavisi, skolyozun derecesine, çocuğun yaşına ve büyüme potansiye…

Devamını Oku
Whatsapp'tan yazın !