Omurga Skolyozu Türleri

Skolyoz 10 yaşından itibaren başlayabilir. Normal bir omurga düz bir çizgi şeklinde ilerlerken skolyoz görülen kişilerde eğrilik söz konusudur. Skolyozun oluşması için birden fazla etken vardır. Skolyoz türleri 3 tanedir ve bunlar; İdiyopatik skolyoz, konjenital skolyoz ve nöromuskuler skolyoz olarak sıralanabilir.

 

İdiopatik Skolyoz

İdiyopatik skolyoz türünde omurganın neden eğri olduğu bilinmez. En çok görülen skolyoz türüdür. Küçük yaşlardan itibaren omurga eğriliği oluşsa da duruş bozukluğu meydana gelmediği için fark edilemeyebilir. Kişinin yaşı büyüdükçe bazı sorunlar meydana gelebilir. Duruşta bozukluk hafif olarak görülmeye başlayabileceği gibi ağrı da ortaya çıkabilir. Aynı zamanda kişi denge bozuklukları da yaşayabilir.

İdiyopatik skolyoz türünde skolyoz oluşumu omurganın göğüs tarafında meydana gelebilir. Bu durum kişinin nefes alıp vermesinde sıkıntı yaşamasına neden olabilir. Omurganın hareketinde önemli olan ve onları bağlayan eklemler bozulduğu için ağrı görülebilir.

 

skolyoz-dereceleri

 

Nöromusküler Skolyoz

Nöromusküler skolyoz en sık görülen 2. skolyoz türüdür ve sebebinin ne olduğu bilinebilir. Bu tür skolyozun oluşma nedeni genelde kas ve sinir hastalıklarıdır. Kişi kas hastalıkları yaşamışsa ya da omurilik ve beyinden dolayı sinir hastalıkları meydana gelmişse skolyoz oluşabilir. Bu rahatsızlıklar sinir hasarına ya da kas dengesizliğine neden olduğu için omurganın eğrilmesine neden olabilir. Kas distrofileri, serebralpalsi ve omurilik yaralanmaları skolyoz riskini arttıran rahatsızlıklardır. Nörmusküler skolyoz bel bölgesinde ağrıya neden olabilir. Boyunda kısalma, kişi eğildiğinde sırtın anormal görünümü ya da dengesizlik gibi belirtiler bu skolyoz türünde görülebilir.

Konjenital Skolyoz

Konjenital skolyoz diğer skolyoz türlerine göre daha nadir görülür. Anne karnındayken oluşan bu skolyoz türü; annenin geçirdiği enfeksiyonlar, diyabet, hipertermi, alkol tüketimi, kalp rahatsızlığı, vitamin ve mineral eksikliği, valproik asit kullanımı sebebiyle oluşabilir. Bebek anne karnında gelişirken bazı yapısal bozukluklar meydana gelebilir. Omurga oluşurken, ayrışırken bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bazı kişilerde ikisi birlikte görülebilir. Anne karnında bebeğin gelişimi sırasında kaburgalar birbirine kaynayabilir.

Konjenital skolyoz başka rahatsızlıklarla birlikte görülebilir. Bu rahatsızlıklar; böbrek anomalisi, kalp anomalisi ve spinal kord olarak gösterilebilir. Konjenital skolyoz görülen bebekler doğduklarında skolyozları anlaşılamayabilir. Düşük derecede başlayan bu skolyoz türü sonrasında ilerleyerek bebek büyüdükçe bebeğin boynunda ve belinde farklılık gözlemlenmesiyle anlaşılabilir. Bebeğin bel, sırt ve boynunda bir farklılık tespit edildiği takdirde doktora danışılması önem taşır. Konjenital skolyoz türünün tedavisi ne kadar erken başlarsa başarısı da o derece yüksek olur. Bu skolyoz türünde cerrahi müdahale gerekebilir. Bir çocukta konjenital skolyoz rahatsızlığı bulunuyorsa oluşan eğriliğin altında başka bir omurga eğriliği de görülebilir. Bunun sebebi ise vücudun dengeyi sağlamaya çalışması olarak gösterilebilir.

 

noromuskuler-skolyoz

 

Skolyoz Dereceleri

Skolyozun dereceleri bulunur. Skolyoz derecesi ne kadar büyükse eğrilik de o kadar fazladır. Skolyoz derecelerini ölçmek için Cobb açısı kullanılır. Görüntüleme teknikleri sayesinde kişide ne kadar eğrilik olduğu tespit edilir. 10 derecenin altındaki açılar genelde kişide ağrıya neden olmaz. Skolyoz derecelerine göre özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

5 derece skolyoz; omurga eğriliği çok hafiftir ve eğrilik fark edilemeyebilir.

10 derece skolyoz; çok hafif eğrilik görülen bu skolyoz derecesinde nadiren sırtta ağrı oluşabilir. Omurganın tek tarafında hafif çıkıntıyla birlikte omuz ve kalça arasında asimetri görülebilir.

20 derece skolyoz; sırtta oluşan ağrı daha yoğundur ve omurga şekli bozuktur. Kalça ve omuz arasında asimetri belirginken sırtta kambur bir görüntü meydana gelebilir.

40 derece skolyoz; sırttaki ağrı daha fazladır ve görüntüleme tekniği olmadan da kişi eğriliği kendi gözüyle fark edebilir

Bunlar da İlginizi Çekebilir

cocuklarda-omurga-sorunlari
Çocuklarda Omurga Sorunları

Ankara çocuklarda omurga sorunları, doğuştan veya gelişimsel sebeplerle ortaya çıkabi…

Devamını Oku
omurga-egriligi
Omurga Eğriliği

Omurga eğriliği sağlık problemlerine yol açabileceğinden önem verilmesi gereken bir k…

Devamını Oku
omurga-anatomisi
Omurga Anatomisi

Omurga anatomisinde her parçaya omur denir. Omurga kemiklerden ve kıkırdaklardan meyd…

Devamını Oku
Whatsapp'tan yazın !